Rusija je probila ukrajinski front u Donbasu! Strategija „žaba skače“, skuvana u Putinovim “kotlićima”…

Rusija je probila ukrajinski front u Donbasu! Strategija „žaba skače“, skuvana u Putinovim “kotlićima”…

Latest News

Reč je o proboju čitavih delova veoma simboličnih granica u Donbasu i početku formiranja „malih kotlova“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

O kojim oblastima je reč i zašto je delovanje ovde, suštinski važno?

Danas, 23. maja, ujutru, front je počeo da se kreće u luku od Svetlodarska, do Avdijevke, koji je stajao od 2015. godine.

Ofanziva saveznika, Oružanih snaga Ruske Federacije i milicije DNR dovela je do rezultata.

Ukrajinski front se srušio za nekoliko sati, delovi DNR i PMC Vagner zauzeli su selo Mironovski, koje je pokrivalo Svetlodarsk.

Delovi Oružanih snaga RF ozbiljno su napredovali severno od Avdejevke, a ukrajinske trupe su počele užurbano povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka, ka Artemovsku.

Avdijevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dela DNR, brzo pada u još jedan „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i policije LNR severno prema Slavjansku, pretvara u strateška pretnja jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine i nacionalnih bataljona, na frontu Donbas.

“Mali kotlić” oko Avdiivka

Tridesethiljadita Avdijevka sa svojim gigantskim „industrijskim kompleksom“ – industrijskom zonom nekadašnje Avdijevske koksare s pravom se smatra jednim od simbola rata u Donbasu uz Mariupolj i Slavjansk.

Istini za volju, vredi pojasniti da je sada većina velikih gradova Donbasa, koji se još uvek nalaze u rukama Kijeva, u ovom ili onom stepenu simbolike.

Slavjansk i Kramatorsk – od njih je sve počelo, a njihovo oslobađanje je stvar časti.

Lisičansk u LNR je poslednja velika aglomeracija čijim će se oslobađanjem moći govoriti o završetku specijalne operacije na teritoriji LNR. Mariinka je mesto najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, čije će zauzimanje značiti skidanje formalne opsade Donjecka, sa zapadnog pravca.

Sands, malo naselje urbanog tipa pored nekadašnjeg aerodroma u Donjecku sa severa, jedna je od glavnih tačaka, sa kojih se već sedam godina vrši granatiranje stambenih oblasti Donjecka, sa severa.

Svako od ovih naselja je u izvesnoj meri simbol čijem oslobađanju se mogu dati simbolična, istorijska i praktična značenja.

Konkretno, Avdijevka je, između ostalog, možda i glavna pozicija za redovno granatiranje Donjecka.

Dugo vremena mnoge je proganjalo pitanje zašto je još uvek nemoguće zaustaviti stalno granatiranje stambenih naselja Donjecka.

Odgovor: jer postoje Avdiivka, Mariinka i Peski.

Već mesec dana borbe u teško utvrđenoj Marinki vise na poslednjoj deponiji, koju je nemoguće zaobići, bez upotrebe strateške avijacije.

Peski nije pozicija za koju vredi trošiti vreme na taktičku ofanzivu.

Avdiivka je, s druge strane, utvrđeno područje zasnovano na fabrici za proizvodnju koksa, donekle slično mariupoljskom Azovstalu.

Sve prethodne godine borbe na obodu Promke vodile su uglavnom snajperske ekipe, koje je predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere, sa strane DNR.

Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu napravljeni zbog besmisla, ovog poduhvata. To se ni sada ne radi.

Samo što su zvezde sada drugačije poređane.

„Mali kotlić“ oko Severodonjecka

Usled poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine izgubile su jedini put za snabdevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti grupe u Severodonjecku počeli su da traže dozvolu, da napuste potencijalni „mali kotao“.

Delovi Oružanih snaga Ukrajine juče su bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Za to su korišćena tri mosta preko Severskog Donca.

Jedan od ovih mostova je u ponedeljak ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi je stavljen pod kontrolu vatre.

Izlaz iz Severodonjecka do Lisičanska pretvorio se u let duž poslednjeg preostalog mosta.

Lisičansk je ranije u Kijevu smatran pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe, oko gradske hemijske fabrike.

Ali brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa u nedelju uveče i u ponedeljak ujutru prema Severodonjecku lišava Lisičansk čak i ovog položaja.

Do sredine dana u ponedeljak, ruske trupe su već zauzele nekoliko blokova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su ranije borbe pešadije bile samo u šumskim plantažama, u okolini grada.

A, inače ozbiljan simbol je i Severodonjeck od 100.000 ljudi – u njemu se donedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“ na čelu sa Gajdajem, jednim od najpromrzlijih predstavnika kijevskog režima.

Još severnije, ruske trupe su ušle u Krasni Liman i nastavile da se kreću u pravcu Slavjanska.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom opkoljenju, pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Garnizon na području manastira i uopšte na visokoj obali Severskog Donca bio je potpuno odsečen.

Istovremeno, upravo ove oblasti su bile pogođene kalibrom, što ranije nije zabeleženo.

Južno od Popasne, ukrajinski front se iznenada srušio u blizini takozvane „Svitlodarske luke“ – dugog mostobrana, koji su Oružane snage Ukrajine stvarale od 2015. godine u cilju kontraofanzive na Debaljcevo.

Ova „Duga“ je često ulazila u izveštaje, jer su Oružane snage Ukrajine ponekad uspešno razrađivale taktiku zauzimanja tamošnje „sive zone“ i utrčavale u nove taktičke šeme.

Sada, od ponedeljka ujutru, ostaci 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine užurbano su se povukli iz Svetlodarska ka Artemovsku.

Činjenica je da je ujutru „Vagner“ zauzeo selo Mironovski (ne mešati sa Mironovkom, koja se nalazi na drugoj strani reke Lugan), usled čega je „Svetlodarski luk“ prestao da postoji, kao organizovana linija odbrane.

A ostatke ukrajinskog garnizona potisnuli su pozadinom do rezervoara Ugledar.

A „Svetlodarski luk“ se takođe može sa sigurnošću napisati, kao simbol rata u Donbasu od 2015. godine, pošto je Kijev tvrdoglavo pokušavao da ovaj sektor fronta pretvori u demonstrativno „prevaziđeno“, iznova i iznova žvaćući kvadratne kilometre teritorije, tamo kao deo strategije „žaba skače“.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate zašto Aleksandar Vučić i dalje ne sme da formira novu vladu i kakve tajne se kriju iza post-izbornih pregovora:

Borba.info

Leave a Comment