(VIDEO) VUČIĆ U OZBILJNOM PROBLEMU: Najavljen štrajk vozača GSP! SRBIJA ĆE DA STANE…

(VIDEO) VUČIĆ U OZBILJNOM PROBLEMU: Najavljen štrajk vozača GSP! SRBIJA ĆE DA STANE…

Latest News

Veliki broj radnika Gradskog saobraćajnog preduzeća jutros je na skupu u krugu preduzeća najavio da će u ponedeljak, 7. februara, obustaviti rad ukoliko im se ne uvećaju zarade.

U upravi gradskog prevoznika navode za 021.rs da su svesni toga da bi plate trebalo da budu veće, ali da to ne zavisi od njih, već od osnivača Grada Novog Sada, sa kojim su sindikati počeli pregovore u vezi sa kolektivnim ugovorom.

Okupljanje radnika u krugu preduzeća nije bilo najavljeno i nije ga organizovao ni jedan od dva reprezentativna sindikata. Kako su za 021.rs ispričali radnici, reč je o spontanom skupu koji je nastao zbog nezadovoljstva zaposlenih stanjem u preduzeću, posebno zaradama.

Neki od njih su rekli da mogu da “pređu” preko stanja voznog parka, kvarova autobusa, te teških uslova rada. Međutim, više ne mogu da ćute o nezadovoljstvu u vezi sa zaradama, jer je prosečna plata po vozaču oko 60.000 dinara i ne vide da će se nešto po tom pitanju promeniti u bliskoj budućnosti.

Po njihovim rečima, ukoliko se sve nastavi po starom, GSP će se i dalje suočavati sa problemom odlaska vozača.

Predstavnik radnika Vladimir Andrić za 021.rs kaže da najavljeno povećanje plata od sedam odsto i pominjanje stimulacija nije dovoljno, jer to neće u značajno meri povećati prosečnu zaradu od 60.000 do 70.000 dinara.

“Želimo da sednu sa nama i da se definiše naša plata. Tražimo najosnovnije i najjednostavnije obračuvanje plata, a to je da se minimalna cena sata, što prema sadašnjoj minimalnoj zaradi iznosi 201,02 dinara, pomnoži sa koeficijentom vozača od 2,8 i to još puta broj časova rada. To je jedini pošten obračun zarade”, navodi Andrić.

On dodaje i da se radnički zahtevi odnose i kolektivni ugovor, a traže da, ukoliko GSP ne može da im garantuje isplate zarada, onda tu obavezu na sebe treba da preuzme grad, isplatom iz budžeta.

Ovaj zahtev Andrić je obrazložio time da preduzeće i radnici nemaju uticaja na to kako lokalna vlast određuje cenu karte, tarifnog sistema, nabavku autobusa, podelu 42.000 besplatnih karti…

“Izolovali su upravnu zgradu zidovima od 50 centimetara, što lično ne mogu da objasnim zašto, ali i tu su navodno uštedeli milione na grejanje. Radnici to ne vide. Uveli su autobuse na gas, pa su i na tome uštedeli. Bilo je i drugih investicija.

Međutim, novac koji je doveo do ušteda mi ne vidimo”, poručuje ovaj radnik.

BONUS VIDEO: Ne propustite da pogledate čega sa Vučić najviše plaši i zbog čega je nakon svakog protesta morao da pravi ustupke, od anti-Korona demonstrancija, preko frilansera, do Rio Tinta:

021

Share:
 
 
  

Leave a Comment