Mađarski premijer slavi pobedu: Evo ŠTA JE SVE DOBIO nakon što je evropske lidere “držao kao taoce”

Mađarski premijer slavi pobedu: Evo ŠTA JE SVE DOBIO nakon što je evropske lidere “držao kao taoce”

Latest News

Orban je proglasio pobedu na svom Fejsbuk profilu

Planovi EU su se ponovo izjalovili. Evropska unija će uvesti naftni embargo Rusiji, ali uz značajna ograničenja zbog otpora Mađarske.

Međutim, uprkos tome predsednik Evropskog saveta govori o maksimalnom pritisku na Rusiju, piše Dojče vele.

Na sastanku predsednika i vlada Evropske unije, međutim, postignut je kompromis o planiranom uvođenju naftnog embarga protiv Rusije.

Zabrana uvoza će uticati na više od dve trećine isporuka ruske nafte u EU, izjavio je sinoć predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel tokom samita EU u Briselu. Belgijanac je na Tviteru progovorio o “maksimalnom pritisku na Rusiju” da okonča rat protiv Ukrajine.

Prema rečima diplomata, kompromisom je predviđeno da se, na zahtev Mađarske, prvo spreči transport ruske nafte morskim putem. Za sada je moguć transport ruske nafte kroz postojeće naftovode. Mađarska će tako i dalje moći da uvozi rusku naftu preko naftovoda “Družba”.

– Nije jasno koliko će izuzeće trajati, ali to je pobeda mađarskog premijera Viktora Orbana, čoveka za koga se zna da ima relativno tople odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Čini se da je ispunjen još jedan Orbanov zahtev, a to je pristup ruskoj nafti na druge načine ako se nešto desi sa naftovodom. Planove sada treba da potpišu ambasadori da bi bili zvanično usvojeni – piše Bi-Bi-Si.

Na gasovod su priključene i rafinerije u istočnoj Nemačkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Češkoj. Nemačka i Poljska su, međutim, već stavile do znanja da ne žele da profitiraju od izuzetka koji važi za transport nafte cevovodom. Povlačenjem Nemačke i Poljske, Rusija bi sledeće godine u Evropsku uniju mogla da proda samo desetinu uobičajene količine nafte koja dolazi iz Rusije.

Prema podacima Evropskog instituta Brigel, donedavno su članice EU trošile oko 450 miliona evra dnevno na naftu iz Rusije.

Pre kompromisa, jednonedeljni sastanak šefova država i vlada EU u Briselu upozorio je na njenu tešku zavisnost od ruske nafte i blokirao embargo. Ovo je bilo važno i zato što je deo čitavog paketa sankcija.

Pored embarga na naftu, on predviđa isključenje najveće ruske banke Sberbanke iz SVIFT sistema za međunarodne transakcije novca. Pored toga, Evropska unija će zabraniti emitovanje ruskih državnih medija Rusija 24, RTR Planeta i TV Centar.

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je kompromis o naftnom embargu.

– Porodice večeras mogu mirno da spavaju, sprečili smo ideju da nam dignu kosu na glavi – rekao je Orban u video poruci preko Fejsbuka.

– Potpuna zabrana uvoza ruske nafte bila bi “za Mađarsku nepodnošljiva kao atomska bomba” – rekao je Orban i dodao da je uspeo da to spreči.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate zašto Aleksandar Vučić i dalje ne sme da formira novu vladu i kakve tajne se kriju iza post-izbornih pregovora:

Espreso/Webherald.rs

Leave a Comment