(VIDEO) OBRT NA POLAGANJU ZAKLETVE: Vučić najavio sankcije Rusiji! POTPISAO DOGOVOR O GASU, A ONDA…

(VIDEO) OBRT NA POLAGANJU ZAKLETVE: Vučić najavio sankcije Rusiji! POTPISAO DOGOVOR O GASU, A ONDA…

Latest News

Moramo da mislimo na nove snakcije, a kada ih uvedemo onda će nam pomoći prijatelji iz EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da sledeća Vlada Srbije bude formirana do kraja jula, i najavio da ćemo “morati da se bavimo sankcijama”.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za novi predsednički mandat.

On je kazao da Vlada Srbije treba da bude formirana do kraja jula, i najavio da će krenuti sa konsulatacijama čim bude formiran novi saziv parlamenta.

Izrazio je nadu da će u vladu biti uključeno što je više moguće pripadnika manjina.

Vučić je rekao da je formiranje nove Vlade “od presudnog značaja” i da se raduje skorom formiranju novog parlamenta.

Obraćajući se poslanicima i zvanicama, kazao je da “ne postoji veća čast, veća obaveza, nema ni većeg ponosa, od onog koji ti daje činjenica da vodiš svoju zemlju”.

Kazao je da će mu prioriteti u radu biti “mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivnaju, sloboda Srbije, sigurnost, zdravlje, Evorpa, rad, rad i rad”.

Vučić je rekao da su se preko Srbije “odvajkada ukrštali interesi” tuđih ambicija.

“Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekratnica u međunarodnim odnosima”, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija je želela prekid dominacije zapadne moći, a Zapad da očuva prevlast u svetu i zaštiti međunarodno pravo.

I mada je tačno da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno pravo, to se desilo desetinama puta i neretko su to radile i zapadne sile, ocenio je Vučić.

Kada je podsetio da je SR Jugoslavija 1999. godine “napadnuta bez odluke saveta bezbednosti UN”, poslanici su burno aplaudirali.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju koja se ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, i koja to može da osudi nedvosmisleno i jasno, ali je ponosan i na to što u Srbiji, kako je naveo, nema ni rusofobije ni anti-zapadnog ponašanja.

U obraćanju je ispričao kako je sedam sati razgovarao sa “jednim od najvećih evropskih lidera”, koji mu je na kraju rekao da Vučiću ostaje da vidi šta može da prihvati i šta će da uradi za mlade u Srbiji.

“U pravu je taj veliki lider kada je rekao da moramo da budemo posvećeni budućnosti i šta će biti sa našom decom, jer oni nisu dužni da plaćaju dugove naše generacije”, rekao je Vučić.

EU mora da bude naše opredeljenje

Vučić je kazao da će se kao predsednik najviše posvetiti evropskom putu Srbije, jer misli da čini dobru stvar.

“Evropa nam služi kao poštapalica, postala nam je kao obavezni deo usputnog pominjanja, ono što možemo da kritikujemo i napadamo. I ma koliko da s pravom ponekad kažemo da nisu fer prema nama, isto tako ni mi nismo fer prema njima.

Mnogo nam je lako i lepo da uzimamo novac od poreskih obveznika iz EU i ni hvala da ne kažemo. EU ne sme da bude sintagma poštapalica, mora da bude naše opredeljenje i upravo zbog trgovinske razmene, investicija, ali i zato što želimo da pripadamo tom društvu, poradićemo na daljoj demokratizaciji, jačanju nezavisnog pravosuđa, medijskih sloboda”, poručio je Vučić u inauguracionom govoru.

Dodao je da u skladu sa tim “dolazimo do ključnog političkog pitanja za nas, a to je Kosovo, povezano sa ukrajinskom krizom, ono će biti još teže za nas za rešavanje”.

“U želji da dođemo do kompromisa, moramo da ga tražimo, da se borimo za njega, da čuvamo naš narod na Kosovu, da brinemo o životima naših ljudi koji i dalje žive na Kosovu, i zbog toga moramo da tragamo za kompromisom”, kazao je Vučić koji zastupa ideju da se sa Kosovom sprovede razgraničenje, to jest da im se prizna prizna granica.

On je kritikovao vlasti Kosova koje, kako je rekao, ne izvršavaju presude ni svojih organa, aludirajući na slučaj manastira Visoki Dečani, za koji je Ustavni sud odlučio da mu se vrati 24 hektara zemlje, što još nije učinjeno.

BONUS VIDEO – Ne propustite da pogledate zašto Aleksandar Vučić i dalje ne sme da formira novu vladu i kakve tajne se kriju iza post-izbornih pregovora:

N1/Webherald.rs

Leave a Comment